Europejski Dzień Mózgu
Europejski Dzień Mózgu obchodzony jest od 18 marca 1998 roku. Ustanowiono go, by szerzyć wiedzę o tym skomplikowanym organie oraz informować o roli badań układu nerwowego.
Zachęcamy wszystkich do zapoznania się literaturą dotyczącą możliwości ludzkiego mózgu, dosępną w szkolnej bibliotece.
https://sp8.siedlce.pl/index.php/2014-12-04-21-11-51/1205-europejski-dzien-mozgu#sigFreeId8511d84813
Mózg stanowi zaledwie około 2 % wagi całego ciała i odpowiada za wiele ważnych funkcji, takich jak odbieranie, przetwarzanie, generowanie bodźców. Mózg zbudowany jest z dwóch półkul, gdzie prawa jest odpowiedzialna za: kreatywność, wyobraźnię, zdolności artystyczne, intuicję, przestrzeń, zdolności muzyczne. Lewa kontroluje: wnioskowanie, myślenie analityczne, zdolności językowe, pisanie, logikę, liczenie.
Mózg nie odpoczywa, pracuje nawet gdy śpimy. Warto zatem o niego zadbać stosując zróżnicowaną, dobrze zbilansowaną dietę. Dla prawidłowego rozwoju poznawczego dzieci niezbędna jest różnorodność posiłków i ich regularność. Cenne dla pracy mózgu są następujące czynniki:
Nawodnienie - warto pić wodę, mleko, soki warzywne oraz spożywać zupy. Unikać należy napojów gazowanych, słodkich napojów niegazowanych, napojów energetyzujących.
Magnez jest bardzo ważnym składnikiem mineralnym dla pracy mózgu. Można go znaleźć w kaszach, awokado, pestkach dyni, bananach, płatkach owsianych, orzechach.
Produkty zbożowe takie jak pełnoziarniste pieczywo, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, kasze, płatki naturalne. Unikaj - słodyczy, cukru.
Żelazo znajdziemy w takich produktach jak: jaja, produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, zielone warzywa liściaste, mięso.
Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 występują w olejach roślinnych, orzechach, pestkach, siemieniu lnianym oraz tłustych rybach. Unikać warto- tłustego mięsa, fast-foodów, produktów smażonych.
Białko znajdziemy w jajach, chudym mięsie, produktach mlecznych (jogurt naturalny, kefir, maślanka, twaróg), roślinach strączkowych.
Antyoksydanty, cenne dla pracy mózgu znajdziemy w zielonych warzywach (brokuł, jarmuż, kiełki roślinne, brukselka), czerwonych i pomarańczowych warzywach (papryka, marchew, dynia, pomidor, burak), ciemnych owocach (jagody, jeżyny, borówki, maliny, truskawki).
Lecytyna - jest niezbędna dla powstania jednego z neuroprzekaźników. Wpływa ona pozytywnie m.in. na pamięć. Znaleźć ją możemy w siemieniu lnianym, soi, orzeszkach ziemnych, kiełkach pszenicy.
Warto dawać dziecku przykład i samemu stosować prawidłową dietę. Ważne jest by posiłki były spożywane regularnie (4-5 posiłków w ciągu dnia). Glukoza zawarta w posiłkach niezbędna jest do prawidłowej pracy mózgu. Wskazane jest by uwalniała się stopniowo i pochodziła z węglowodanów złożonych, a nie z cukrów prostych.
Różnorodność diety oparta na Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności fizycznej stanowi ważny element wspierający zdolności poznawcze mózgu.
Istotnym elementem rozwoju dziecka jest aktywność fizyczna i wypoczynek. Powinno czynnie uprawiać sport, wykonywać ćwiczenia dotleniające mózg. Innym ważnym detalem dla prawidłowej pracy mózgu jest sen, podczas którego następuje regeneracja i odpoczynek całego organizmu.
Żródło:
https://sp368.edu.pl/wp-content/uploads/2018/03/2018_Europejski_Dzien_Mozgu.pdf